lauantai 29. marraskuuta 2014

Black Friday vai Älä osta mitään?

Maailma on muutakin kuin ääripäitä, mutta kulutuksen suhteen harmaa alue ei mielestäni ole kovinkaan suuri. Olen sympannut Älä osta mitään -päivää jo pitkään, mutta vasta tänä vuonna havahduin Black Fridayn olemassaoloon. Suomeen Black Friday hiipii erityisesti maailmanlaajuisten nettikauppojen superalennusten kautta.

Mutta vasta juuri äsken googletellessani tajusin, että Älä osta mitään päivä on tarkoitettu kritisoimaan Black Fridayta. Vielä päivällä ajattelin, että onpa hauska sattuma, että samalle päivälle on osunut kaksi niin erilaista teemaa! Voi ajattelukyky sentään. Hauska kannanotto oli kyllä Nurmi Clothingin hintojen korottaminen 10-kertaisiksi tämän päivän ajaksi!

Black Fridayssa sinänsä ei mielestäni ole mitään hauskaa. Jotenkin kammottaa ajatus, että kiitospäivän jälkeinen päivä "avaa joulun shoppailukauden". Miten joulu ja shoppailukausi kuuluvat yhteen? En ole mitenkään uskonnollinen ihminen, mutta en ymmärrä, mitä yhteistä on vuosisataisella juhlalla ja shoppailulla.

Olen itsekin saanut osani shoppaillusta lahjavuorista, ja mitä köyhempi olen ollut, sitä enemmän olen iloinnut saamistani lahjoista, jotka ovat tulleet tarpeeseen. Mutta tarpeeni on jo täytetty. 

Olenkin onneksi saanut sovittua läheisteni kanssa joululahjojen antamattomuudesta, poikkeuksena tosin poikaystävä. Jouluaaton vietämme hänen kanssaan kahdestaan ja jatkamme omaa perinnettämme antaa toiselle kaksi lahjaa. Annamme toisillemme vinkkejä erittäin mieluisista lahjoista jo hyvissä ajoin etukäteen, joten kuusenkynttilöiden valossa jouluyönä ei ole luvassa krääsäkasaa, vaan mukavia ja järkeviä asioita. Oman joulun viettäminen on meille molemmille tapa korjata lapsuudenperheiden joulujen ristiriitaisia tunnelmia. Ehkä tämäkin perinne menee vähitellen minimalistisempaan suuntaan, mutta nyt on hyvä näin.

Jos haluaa käyttää joulua syynä osoittaa välittämistään, sen voi tehdä esimerkiksi kirjoittamalla kirjeen rakkaalle ihmiselle. Jos kirjeen kirjoittaminen tuntuu vaikealta, voisi tehdä esim. 10-, 20- tai 30-kohtaisen listan, jossa listaa saajan hyviä ominaisuuksia tai kykyjä. Voisin kuvitella, että tällainen lista välittäisi paremmin viestin välittämisestä kuin kaupasta ostettu tavara.

Suosittelen myös seuraavia asioita ideoiksi joululahjoihin:

1. valmiiksi paperista taitellut biopussit (sain joskus isältä aimo kasan, olivat mahtavia!)
2. palautusjuomien ainesten (heraproteiini yms) grammalleen punnitut minigrip-pussit helpottamaan kiireisiä salille lähtöjä (poikaystävä ilahtui!)
3. lahjakortti suutarille kenkien huoltamista tai mittojen mukaan tekemistä varten
4. sytykeruusujen tekoa takan tai puukiukaan omistajille tai retkeilijöille
5. lahjakortti rentoutustunnille
6. lahjakortti life coachille
7. lahjakortti ekokampaamoon
8. yhdessä tehtävää voimauttavan valokuvauksen projektia läheiselle
9. lapsiperheelle lastenhoitoapua lasten lahjojen sijaan
10. yhteistä lauluiltaa joululaulujen parissa vaikka kirkossa.
11. aiemmin mainittu kirje/ lista/ kortti/ laulu/ runo/ puhe/ taide-esitys/ kävelyretki läheisen tärkeyden osoittamiseksi.

Luova puolemme varmasti keksii ihania, maksuttomiakin ideoita, jos vain antaa sille mahdollisuuden. Ollaan valoja pimeydessä hulluuden levittämisen sijaan.

2 kommenttia:

  1. Juuri uutisista luin että Britanniassa oli jouduttu kutsumaan jopa poliiseja kauppaan kun ihmiset olivat päässeet shoppailemaan. Käsittämätöntä sanon minä!
    Jossain vaiheessa kirjoitin omaan blogiini kirjoituksen joululahjoista, mutta tuossa listassasi on hyviä vinkkejä joita voisi kyllä toteuttaa. Kiitos! Meillä on melkoisen samanhenkisiä ajatuksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hesarissa kirjoitettiin Black Fridaysta, ja jutussa pienituloinen nainen arveli, että alennusten perässä ovat erityisesti köyhät ihmiset, rikkailla kun on varaa ostaa täysihintaisenakin. Miksi status on meille niin tärkeää?

      Luinkin blogiasi eilisen bloggaukseni jälkeen ja huomasin myös sinun kirjoittaneen jo aiemmin joululahjoista. Erityisesti tykkäsin lapsen lainaamisen idesta, että siinä ei painotettu lastenhoidollisen avun ulottuvuutta, vaan että kaikki saavat ja antavat. Hieno ajatus :)

      Poista