perjantai 3. lokakuuta 2014

Akryyliä, polyesteriä

Huolimatta siitä, että olen  vähentänyt tavaraa jo pari vuotta, tuntuu sitä kertyvän aina kuitenkin jostain. Jokaisen kirppispöydän, mikä minulla on viime vuosina ollut, on pitänyt olla viimeinen. Sitten kirppiskassiini eksyy vähitellen yksi tarpeeton tavara kerrallaan, kunnes sitä on riittävästi kirpparipöydän tarpeisiin.

Tällä kertaa olimme kaverini kanssa kaukaa viisaita ja otimme pöydän kolmeksi jaksoksi kerrallaan. Nyt ekan jakson jälkeen ja muutaman kympin voitolla olen ihan tyytyväinen, etten kaikkea vienyt heti hyväntekeväisyyteen. Mutta en kyllä enää montaa kertaa tätä hommaa jaksa. Varsinkin kun kaikki (kirppismittakaavassa) vähänkin arvokkaampi eli yli 5 euroa maksava omaisuus on melkeinpä nyt myyty.

Omaan kirppiskassiini kertyy enimmäkseen vikaostoksia kirppareilta, kun en ole aina jaksanut sovittaa vaatteita ja kotona olen todennut ne liian pieniksi tms. Olen yrittänyt viime aikoina petrata tässä ja sovittaa vaatteet ennen ostosten tekoa. Se on ollutkin viisasta, sillä miltei kaikki vaatteet ovat palanneet myyntipöytiinsä. 7 rakkausvaateohjetta pätee kirpparillakin, mutta jostain syystä sovitukseen lähtee vaatetta hieman höllemmin. Kun ne ovat niin halpoja...

En siis taida olla kovinkaan paljon ketjuliikeostajia valveutuneempi, kun halpa hinta vetoaa minuun niin voimakkaasti. Kirpparilla sitä voi tuntea itsensä jotenkin eettisemmäksi, kun ostaa kierrätettyä. Yritän silti pitää mielessä, että laadutonta ei kannata ostaa kirppariltakaan edes nimellisellä hinnalla. Suurin osa tarjolla olevasta tavarasta saakin olla minun puolestani rauhassa.

Itsepalvelukirppareilta tuntuu nimittäin löytyvän jatkuvasti vähemmän ja vähemmän ostettavaksi kelpaavaa vaatetta. Kaikki on akryylia ja polyesteria. Ja vaatteiden määrä tuntuu kirppareilla jatkuvasti lisääntyvän. Mietin, huomaavatko muut kirppareilla kävijät sitä. Haittaako se heitä? Vai kulkeeko suurin osa kirppariostajista vain edullisen hinnan perässä? Jos ihmisiä ei kiinnosta materiaalit (tai valmistusolosuhteet) ketjuliikkeissä, niin miksi ne kiinnostaisivat kirpparilla? Ja pitäisikö? Kai olisi hyvä, ettei kaikki se keinokuitu joutuisi roskiin, vaan tulisi pidetyksi vaatteena niin kauan kuin se on mahdollista.

Itseäni vain hieman puistattaa itsepalvelukirppiksillä, kun kuljen ympäriinsä ja tutkin vaatteiden materiaaleja. Akryyliä, akryyliä, polyesteriä, polyesteriä. Kutittaa ja hikoiluttaa jo ajatuskin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti